top of page

Kdo je vzreditelj?

Updated: Aug 27, 2022

Ločite vzreditelja od rejca?


labradorec mladiček


Definicij nešteto kot ljudi. Katera je prava? Za entuziaste in vzreditelje s srcem je sledeča.


Nalijmo si čistega vina!

Definicija, kdo je dober vzreditelj ni to, kar nekateri hočejo krčevito prikazati in se samopromovirati. Če nekdo razstavlja svoje pse, to ni obveza, ne pogoj in ni nikoli dokaz, da je nekdo dober vzreditelj. Kajti nič ti ne pove, če zmaguješ, ko si sam v razredu ali pa si sam soorganizator razstave in vplivaš na izbiro sodnika ali pa si slučajno vzredil zgolj enega predstavnika, kateri izpolnjuje pogoje za razstavnega psa. Odločitev za razstavljanje psa je v rokah vsakega posameznika in v ničemer ne vpliva na kakovost vzreje. Potem imamo najrazličnejše kinološke dejavnosti. Sodelovanje na njih je spet zgolj odločitev posameznikov in v ničemer ne vpliva na ohranjanje nagonov. Kajti ti psa lahko naučiš in si v neki kinološki disciplini uspešen, ampak to še ne pomeni, da pes ima dejansko nagon za katerega je bila pasma ustvarjena. Vsak se sam odloči, ali se bo udeležil prireditve, kjer so pravilniki spisani »na roko« vodnika, ali pa se bo udeležil tistih prireditev, kjer se dejansko ocenjuje delo in nagon psa. Potem pa so tu še genetski testi in zdravstveni (veterinarski) pregledi. Tisti, ki jih nimajo, govorijo, da so nepomembni, da gre za zavajanje, da gre za nepotreben strošek itd. Ampak nalijmo si čistega vina. Komur je mar za psa, za njegovo dobrobit, bo naredil VSE, da bo vzrejal zgolj z zdravimi predstavniki pasme.


Imejte radi svoje pse!

Torej, kdo je dober vzreditelj? To ni nekdo, kdor promovira, da je dobro zgolj tisto kar ima trenutno doma. To ni nekdo, kdor svojo osebno situacijo promovira kot edino pravo in dobro. To ni nekdo, kdor se spotakne ob vsako prednost, ki jo nekdo ima in jo skuša minimalizirati ali celo izničiti. To ni tisti, ki pljuva po drugih tako javno kot v zasebnih sporočilih ter istočasno sebe poveličuje. To ni nekdo, ki mu je cilj, da psičke odda do 8 tedna starosti in se krčevito bori za vsakega kupca, dejansko pa mu ni pomembno, kje in kako bo pes živel, pomembna mu je zgolj kupnina. Vzreditelj ni tisti, kateri svoje plemenske psičke nadomešča s psičkami iz druge vzreje. Kajti, če promoviraš svojo vzrejo kot najbolj vrhunsko, potem tudi vzrejaj s svojimi vrhunsko vzrejenimi psičkami. V nasprotnem zgolj zavajaš.


Change the world by being yourself

Kako dobrega vzreditelja ločiti od plev? Po njegovem odnosu. Po odnosu do psa, pasme (ampak to ne pomeni, da počloveči psa). Dober vzreditelj bo naredil VSE, da bo ohranjal pasmo v skladu z FCI smernicami. Naredil bo VSE, da bo vzrejal zgolj z zdravimi predstavniki svoje pasme, s psi, kateri v popolnosti tako fizično kot psihično (+ nagoni) ustrezajo FCI standardu pasme. Kdor ima za seboj nešteto neprespanih noči zaradi analiziranja rodovnikov ter genetske osnove pasme ter preučevanja fenotipa in genotipa svojih psov ter posredno pasme. Kdor vam bo znal natančno odgovoriti zakaj ravno ta paritvena kombinacija in kaj z njo pričakuje. Komur je vodilo, da samo zdrav in telesno pravilno grajen pes s stabilnim karakterjem lahko uspešno opravlja svoje vsakodnevne naloge, ne glede na to, ali gre za delovnega, za razstavnega ali pa družinskega psa. Da vam zna odgovoriti na vsa vprašanja glede vzgoje in nege psa. Kdor vam stoji ob strani tudi takrat, ko ne gre vse gladko. Vzreditelj je nekdo, kdor ljubi svoje pse od prve sekunde pa do njihovega poslednjega diha. Vzreditelj je nekdo, kdor skrbi za socializacijo mladička od prve sekunde njegovega življenja. Vzreditelj je nekdo, komur ni težko spati ob leglu ter nuditi vso asistenco, katero bi psička morebiti potrebovala. Vzreditelj je tudi tisti, ki mu ni težko spati ob psu, kateri se poslavlja. Vzreditelj je nekdo, kateremu so psi način življenja in njegova neizmerna predanost dobrobiti psa. Vzreditelj je tisti, kdor sam izbere, kdo je najprimernejši skrbnik za njegovega malega srčka. Vzreditelj je tisti, kateremu je beseda »konkurenca« abstraktna, kajti ljubezen ne pozna konkurence. Konkurenca so si zgolj tisti, kateri so na istem nivoju in tekmujejo na trgu. Vzreditelj je nekdo, kdor se ves čas uči in izpopolnjuje svoje znanje in veščine.


Skrbniki psov pa se sami odločijo, kdo je za njih najboljši: komercialni vzreditelj (rejec) ali pa vzreditelj z dušo in srcem.
mladički labradorci390 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page